Facebook: Свободното слово и неприкосновеността на личния живот ще бъдат защитавани при връщане в Китай

A smartphone user shows the Facebook application on his phone in the central Bosnian town of Zenica, in this photo illustration, May 2, 2013. Facebook Inc's mobile advertising revenue growth gained momentum in the first three months of the year as the social network sold more ads to users on smartphones and tablets, partially offsetting higher spending which weighed on profits. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS) - RTXZ81J

Facebook твърди, че няма да се върне в Китай, без да обмисли как да се справи с ангажиментите си за свободно изразяване и поверителността на потребителите си.
Това би представлявало значително предизвикателство, като се имат предвид настоящите политики на китайското правителство. Големият апарат за цензуриране на интернет в страната редовно блокира дискусиите по теми, които Пекин счита за чувствителни, включително клането в площад “Тянанмън”, Тибет и критиките на президента Син Дзинпин.
Facebook, който е забранен в Китай от 2009 г. насам, описва подхода си към Китай в писмен отговор на въпроси от американските депутати. Компанията заяви, че не знае как Пекин ще прилага закони и разпоредби относно съдържанието в своята социална мрежа, ако бъде разрешена обратно в страната.

Американските интернет компании се борят с това как да направят бизнес в Китай въпреки тежките ограничения на свободата на словото.
Много от тях са блокирани в Китай в продължение на години, включително Twitter, Facebook, Instagram и  Google търсачката и електронната поща.
Това не спира компаниите да търсят повече пътища във втората по големина икономика в света, търсейки достъп до доходоносния пазар на Китай от 800 милиона потребители на интернет.
Google наскоро беше заловен, след като работата му по цензурирана търсачка, която може да бъде пусната в Китай, бе разкрита през август от The Intercept.
Facebook, като Google, е член на инициативата за глобална мрежа – цифров алианс, който следва принципите на ООН за бизнеса и правата на човека. Съответствието на членовете с целите на групата се оценява на всеки две години.
“В съответствие с тези ангажименти, стриктната дължима грижа за правата на човека, внимателното разглеждане на свободното изразяване и последиците за неприкосновеността на личния живот, биха представлявали важни компоненти на всяко решение за влизане в Китай”, каза Facebook.
“Не са взети решения относно условията, при които всякаква бъдеща услуга може да бъде предложена в Китай”, добави компанията в своя писмен отговор, който е на 26 октомври и вече е достъпен на уебсайта на комисията на Сената.

Be the first to comment on "Facebook: Свободното слово и неприкосновеността на личния живот ще бъдат защитавани при връщане в Китай"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*