Украйна създаде “изкуствен конфликт” с Русия, казва шефът на VTB Bank

Президентът на Украйна създаде “изкуствен конфликт” с Русия, само за да увеличи шансовете си за президентски избори, които ще се проведат в Украйна през март следващата година, заяви президентът и председател на руската банка VTB.
“Мисля, че трябва да потърсите някой, който да се възползва от това, а всъщност това е г-н Порошенко, президентът на Украйна”, каза Андрей Костин пред CNBC в руския телефонен разговор за инвестиционен форум на ВТБ в сряда.
“Оригиналната му идея беше да отложи изборите, тъй като изглежда от проучванията на общественото мнение, че няма да се справи много добре, така че да създаде това допълнително напрежение, което доведе до военен закон (и ситуация), където той може да удължи президентството си , “каза той.
“Това е нашата гледна точка, това е много изкуствен конфликт”, каза той.
Коментираните от Костин идват, след като международната светлина отново падна върху Русия след изземването на три украински военноморски кораба и 23 членове на екипажа в неделя. Инцидентът се случи в Керченския проток, канал, който отделя Азовско море и Черно море, на юг от Украйна и Русия.
Украйна заяви, че инцидентът е “акт на агресия”, докато Русия заявява, че корабите са влезли незаконно в териториалните води. И двете страни обвиняват другата, че нарушават условията на договора от 2003 г., който предвижда свободен достъп до Керченския пролив и Азовско море.
Президентът на Украйна отговори с обявяването на 30-дневен период на военно положение в някои части на страната, по-специално в районите, граничещи с Русия. Той също така каза, че има заплаха, че Русия ще поеме наземна инвазия.
Костин от ВТБ заяви, че президентът на Украйна Петро Порошенко произвежда конфликта преди президентските избори в края на март 2019 г.
“Живеехме така с Украйна от години и сега, изведнъж, само няколко месеца преди изборите, това се случи”, каза той.
Президентът Порошенко каза във вторник, че Русия ще “плати огромна цена”, ако нападне страната му.
Ново ниско
Връзките между съседите са студени мразовити, откакто Русия прикрепи Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепи проруски въстание в източната част на Украйна през същата година, въпреки че Кремъл отрече всякакво участие.
Излишно е да се каже, че действията на Русия предизвикаха международно осъждане и на Русия бяха наложени редица санкции от САЩ и Европа, насочени към физически лица, образувания и определени сектори (включително финансова, енергийна и отбрана).
Банката VTB също не е била невредима от санкциите, свързани с Украйна, и нито Андрей Костин, който се смята за близък сътрудник на президента Путин, не подлежи на санкции.
Като командирован държавен служител, ръководещ държавна руска банка, Костин на VTB бе поставен на списък за санкции в САЩ през април 2018 г. заедно с група руски олигарси, държавни служители и субекти, поради това, което отдела на Министерството на финансите на САЩ нарече “мръсна дейност.”
“Работихме при пълното спазване на санкциите и през последните три години разработихме нашия бизнес за сливания и придобивания, нашият бизнес на капиталовия пазар с транзакции, обслужващи клиенти в много части на света, така че, разбира се, трябва да видим какво ще бъде резултатът на скорошни политически събития, но при пълно спазване на правила, наредби и санкции, се надяваме, че можем да продължим работата си “.

Be the first to comment on "Украйна създаде “изкуствен конфликт” с Русия, казва шефът на VTB Bank"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*