Търговските разговори на Тръмп с Китай са отново в сила, но не е явно кой ще ги води

Тъй като администрацията на Тръмп възнамерява да сключи търговска сделка с Китай, съществува съмнение за ролята, която един от най-ярките съветници на президента ще играе в преговорите.

Изтъкнатият търговски представител на САЩ Робърт Лайтшизер в преговорите може да помогне да се определи дали Белият дом предприема по-агресивен или помирителен подход към Китай. Тримесечен прозорец за двете най-големи икономики в света за сключването на сделка започва на 1 януари. Те се съгласиха на примирие за търговска война в събота на срещата на Г-20 в Аржентина.

Лайтшизер се присъединява към администрацията на Тръмп след десетилетия като международен търговски адвокат. Той ръководи агенцията, натоварена със създаването на търговски сделки и решаването на спорове. Той оглавява трудни преговори с канадски и мексикански служители, довели до ревизирано споразумение за свободна търговия в Северна Америка. Лайтшизер също подкрепи тарифите за китайския внос, които Белият дом разгръща, тъй като принуждава Пекин да се заеме с предполагаеми търговски злоупотреби.
По-рано в понеделник объркването стана повод за подробности относно срещата между президента Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин и как ще се управлява всяко споразумение. Китай няма такъв проблем. Вицепремиерът Лиу е ръководил разговорите за Пекин по време на администрацията на Тръмп.

Друг съветник по търговията на Тръмп Питър Наваро се застъпва за строг подход към търговската политика с Китай. Но министърът на финансите Стивън Манчин и директорът на Националния икономически съвет Лари Кудлоу отхвърлиха идеята за номинален лидер, вместо това да прехвърлят преговорите като групово усилие, водено от самия Тръмп.

Въпреки това Кудлоу каза по-късно в понеделник, че Лайтшизер ще “поеме водеща роля в преговорите и в изпълнителната част”, докато Мнучин ще се справи с валутната манипулация и други теми.
Независимо от това дали търговски представител ръководи разговорите, обществените противоречия за ролята му отново отразяват несъответствията на икономическия екип на Тръмп.
По-свободното търговско крило често е в противоречие с протекционистките елементи, представени от Lighthizer и Navarro.
Докато намеренията на Тръмп изглеждат помирително, неговата перспектива може да се промени, когато следващият кръг от разговори се развие – и това може да повлияе върху това дали решава да възстанови търговската война с повишени тарифни ставки или не.

Be the first to comment on "Търговските разговори на Тръмп с Китай са отново в сила, но не е явно кой ще ги води"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*