САЩ и Китай постигнаха частично търговско споразумение

Докато САЩ и Китай нарекоха търговската среща през уикенда много успешна, много държавни медии в Китай оставиха препратки към 90-дневно условие и за двете страни да се споразумеят по въпроси като трансфера на технологии.

Макар да е типично да има някаква светлина между правителствата, множество различия между китайската и американската версия на събитията сочат към потенциално предизвикателен път, пред който ще бъдат изправени преговорите.

Друго очевидно разминаване идва от китайския външен министър Уанг Йи, който отбеляза, че двете страни ще работят за премахване на тарифите. Изявление на секретаря на Белия дом, публикувано онлайн, от своя страна, не включва тази точка.

Белият дом не реагира незабавно на искане за коментар извън работното време в САЩ. Китайското министерство на външните работи също не реагира с искане за коментар преди ежедневна пресконференция следобед.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха на вечеря по време на срещата на върха на Г-20 в Аржентина след месеци на нарастващо напрежение в търговията между двете страни. САЩ са наложили тарифи на китайски стоки на стойност 250 милиарда щатски долара, докато Пекин отмъсти за 110 милиарда щатски долара стоки от САЩ.

Най-новият кръг от тарифите на Белия дом говореше за стоки на стойност 200 млрд. долара и възлиза на 25% от 10% на 1 януари 2019 г., но на среща на Г-20 Тръмп се съгласи да не направи това.

Си и Тръмп трябва да намерят решение за “принудителния трансфер на технологии, защитата на интелектуалната собственост, нетарифните бариери, киберпрестъпността и киберпрестъпленията, услугите и селското стопанство” в рамките на 90 дни, според изявлението на секретаря на Белия дом.

Това дава на лидерите до началото на март да намерят начин да се запазят тарифите.

Въпреки това, официални онлайн изявления за брифинга на китайския външен министър Уанг Йи по време на срещата не обсъдиха технологичните трансфери или 90-дневното състояние.

Графикът и подробностите за области на несъгласие също не са се появили в онлайн докладите на китайската държавна информационна агенция “Синхуа”.

Статиите отбелязват, че САЩ и Китай са се съгласили да работят за взаимна изгода и като цяло посочват, че Пекин ще увеличи покупките на американски стоки. Китайската преса също така каза, че Тръмп е потвърдил “една китайска политика” по отношение на Тайван – нещо, което не е споменато в изявлението на Белия дом.

Освен това в неделя вечерта Тръмп коментира, че “Китай се е съгласил да намали и премахне тарифите за автомобили, идващи в Китай от САЩ. В момента тарифата е 40%.”

 

 

 

Be the first to comment on "САЩ и Китай постигнаха частично търговско споразумение"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*