Саудитска Арабия ще намали производството на петрол, независимо от исканията на Тръмп, твърдят анализатори

Саудитска Арабия вероятно ще се опита да намали производството си на петрол, за да задържи цените му срещу исканията на Доналд Тръмп да продължи да изнася петрол, така че цените да останат ниски.
Анализаторите смятат, че въпреки геополитическото влияние на Вашингтон над кралството, след твърдата му защита на саудитската монархия за обвиненията в предполагаемата й роля в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, Рияд ще продължи да упражнява собствените си икономически интереси, вместо да се придържа към желанията на президента Тръмп.
Основният въпрос, който се крие върху петролните пазари, остава този на намаляването на производството. Кой ще затегне крановете им и колко?
Отговорите на тези въпроси ще бъдат договорени от най-големите производители на суров петрол – Русия, Саудитска Арабия и САЩ – на срещата на Г-20 тази седмица в Буенос Айрес, Аржентина, а след това на срещата на ОПЕК във Виена, Австрия, следващата седмица.
Спектърът е огромен, вариращ от потенциални 500 000 до 2 млн. барела на ден (bpd), изтеглени от пазара, според Ешан Хоман, ръководител на изследването и стратегията на МЕНА в клон на японската банка MUFG в Дубай.
“Ключовият въпрос сега е размерът и големината на действителните съкращения на производството за всеки член на ОПЕК.”
“Този път, като се има предвид огромното свръхпредлагане, което имаме на пазара, смятаме, че всичко, което е между 1,3 и 1,5 милиона барела, може да излезе от пазара след срещата във Виена”, каза Хоман в сряда.
Суровият Брент се опитва да се върне над $ 60 за барел след драматична седмица, търгувайки се на $ 59.75 в 14:00. Лондон (9 часа сутринта) в сряда.
Петролът претърпя спад с повече от 20% за миналия петък, тъй като световният бенчмарк достигна годишна стойност от $ 58.41, заради страха от глобално свръхпредлагане. Цената на петрола се измени от 52-седмично високо до 52-седмично ниско ниво само за 27 дни.

Be the first to comment on "Саудитска Арабия ще намали производството на петрол, независимо от исканията на Тръмп, твърдят анализатори"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*