Саудитска Арабия и Иран не се харесват един на друг в реалния живот – как се разбират в ОПЕК?

Не е тайна, че Иран и Саудитска Арабия не са най-добрите приятели на световната геополитическа сцена, но двете страни трябва да сядат на една маса, когато ОПЕК се среща във Виена.
Саудитска Арабия и Иран успяват да поддържат преговорите на ОПЕК строго професионални, когато те се сблъскват толкова често в реалния свят.
Най-голямата пречка в момента между членовете на ОПЕК, Саудитска Арабия и Иран, са санкциите на САЩ срещу последните.
Разбираемо, Иран не е твърде щастлив от твърдението на Саудитска Арабия, че може лесно да замести иранското изгубено петролно снабдяване. По този начин срещите на ОПЕК могат да бъдат напрегнати за саудитски и ирански делегати.

“Чувал съм, че в последните заседания е имало значително напрежение и че иранският управител на ОПЕК не пести думи”, каза Хелма Крофт, ръководител на стоковата стратегия в RBC Capital.

Брак по сметка?

Иран и Саудитска Арабия се противопоставят на религиозни и политически сили в Близкия изток, а отношенията между сунитското мнозинство в Саудитска Арабия и Иран, доминиран от шиити, се нажежават в последните години с войните в Йемен, Сирия и Ирак.


Продължаващата икономическа и дипломатическа блокада на Катар, ръководена от Саудитска Арабия, (която обяви своето напускане от ОПЕК в понеделник) също има корени в отказа на Катар да прекъсне връзките с Иран.


Въпреки постоянната борба за власт през по-голямата част от 20-ти век, обаче, саудитско-иранските отношения не винаги са били толкова лоши. Всъщност, петролът беше нещо, което ги събра.

ОПЕК бе основана от Иран и Саудитска Арабия през 1960 г. (заедно с Ирак, Кувейт и Венецуела) в период на деколонизация и икономическа трансформация в Близкия изток. Групата, произвеждаща нефт, беше възприета като начин да оспори доминирането на западните петролни компании, които контролираха по-голямата част от световното снабдяване с петрол.

Днес Иран и Саудитска Арабия са два от най-големите производители в ОПЕК заедно с още 15 държави. Саудитска Арабия е най-големият производител на ОПЕК, осигуряващ 10,6 милиона барела на ден (bpd) през октомври, според последните данни за производството на ОПЕК в сравнение с 3,3 милиона барела барела на Ислямска република, което го прави третият по големина доставчик в групата; Ирак е на второ място, произвеждайки около 4,6 милиона барела.


Споделени цели

На фона на напрегнати отношения между Саудитска Арабия и Иран и техните различни съюзници и съседи, ОПЕК е всъщност начин да се запазят дипломатическите канали за двете страни, смята Пол Хикин, асоцииран директор на S & P Global Platts.

“ОПЕК всъщност е ключова сила за тях и те почти могат да тушират политическите си въпроси и да ги оставят настрана, като използват това като форум за обсъждане на нещата”, каза той пред CNBC в сряда.

“Но трябва да си спомните, че всички те са конкуренти в ОПЕК, те всички се конкурират за пазарен дял и увеличаване на приходите. В същото време те също имат обща цел, която е да се получи най-добрата възможна цена за техния продукт “, каза той.

Be the first to comment on "Саудитска Арабия и Иран не се харесват един на друг в реалния живот – как се разбират в ОПЕК?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*