Русия ще “плати огромна цена”, ако ни нападне, предупреди президентът на Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко предупреди, че Русия ще се сблъска с тежки последици, ако нападне съседката си Украйна, дни след като Русия конфискува три украински флотски кораби и членовете на екипажа си, твърдейки, че са влезли незаконно в руски води.
“Ще се борим за нашата свобода, ще се борим за нашата демокрация, ще се борим за нашата земя”, каза Петро Порошенко пред NBC News във вторник вечерта. “Руснаците ще платят огромна цена, ако ни атакуват.”
Украинските и руските отношения се удариха в нови условия в неделя, след като Русия конфискува три кораба от украинския флот (два артилерийски кораба и влекач) и 23-те си членове на екипажа в Керченския пролив – канал, който разделя Азовско и Черно море южно от Украйна и Русия, в неделя.
Украйна заяви, че инцидентът е “акт на агресия”, докато Русия заявява, че корабите са влезли незаконно в териториалните води. И двете страни обвиняват другата, че нарушават условията на договора от 2003 г., който предвижда свободен достъп до Керченския пролив и Азовско море.
Последният епизод отбелязва още една ниска точка в отношенията между съседите, след като Русия прикрепи Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепи проруски въстание в източната част на Украйна през същата година, въпреки че Кремъл отрече всяко участие. Излишно е да се каже, че действията на Русия предизвикаха международно осъждане и бяха наложени редица санкции.
Президентът на Украйна отговори на последната провокация, като обяви военно положение в някои части на страната, а именно области, граничещи с Русия. Той също така предупреди, че наземното нашествие от Русия е заплаха.
“Моля, излезте от Украйна, господин Путин”, каза Порошенко.

Be the first to comment on "Русия ще “плати огромна цена”, ако ни нападне, предупреди президентът на Украйна"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*