ОПЕК и Русия са готови да наложат съкращения в производството на петрол, въпреки исканията на САЩ

ОПЕК и нейните съюзници се очаква да постигнат съгласие относно условията за намаляване на производството в четвъртък, въпреки натиска на президента Доналд Тръмп за намаляване на цената на суровия петрол.

Влиятелният картел се среща в централата във Виена, Австрия, с цел постигане на съгласие относно нивата на производство за следващите шест месеца. 15-членната организация ще проведе разговори със съюзни партньори извън ОПЕК в петък, като пазарите очакват енергийният алианс да обяви остър спад на производството от януари.

Дългоочакваната среща се случва във време, когато петролът е близо до най-високото си поскъпване от финансовата криза през 2008 година. Цените на петрола са се сринали с около 30% през последните два месеца, увеличавайки натиска върху бюджетите в страните износителки на петрол.

Международен бенчмарк Брент се търгуваше на цена от 61,08 долара за барел с около 0,8%, а за West Texas Intermediate (WTI) – $ 52,36, с повече от 1% по-нисък.


Какво ще се случи?

Корпусът на ОПЕК Саудитска Арабия е водещ призив към групата да отреже продукцията, на фона на нарастващото предлагане и опасения, че забавянето на икономиката ще забави търсенето на гориво.

Богатото на нефт кралство е посочило, че иска групата да намали производството с най-малко 1,3 милиона барела на ден.

Както винаги, трудната част за енергийния алианс обаче не определя броя, а по-скоро как групата разделя разфасовките.

ОПЕК започна да управлява доставките на суров петрол миналата година в партньорство с Русия и няколко други държави, за да сложи край на наказателния спад в цените на петрола.

Групата, доминирана в Близкия изток, произвежда около 40% от световния петрол и има дълга история на адаптиране на производството, адаптирайки енергийния пазар.

Be the first to comment on "ОПЕК и Русия са готови да наложат съкращения в производството на петрол, въпреки исканията на САЩ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*