Китай защитава своя съюз с Пакистан след консулски атаки

Китай стои зад стратегическите си отношения с Пакистан и потвърждава силните си връзки с южноазиатската страна, след като въоръжени бойци нахлуха в китайското консулство в Карачи в петък.
Двустранният алианс е “по-висок от планините и по-дълбоко от морето”, заяви в Twitter дни след терористичната атака Лиджиан Джао, заместник-началник на мисията в китайското посолство в Исламабад. “Приятелството никога не е било напразно, но дълбоко отпечатано в сърцата на китайския и пакистански народ”, каза Джао, като отбеляза как китайските цивилни правят дарения на семействата пакистански офицери по сигурността, починали в петък.

Междувременно потребителите на социални медии в Китай изразиха уважението си и възхищението си от един пакистански полицай, Сухай Азиз Талпур, който беше част от екип, убил нападателите от петък.
Изявление на китайското посолство в Исламабад потвърди в петък, че никакви китайски граждани не са били убити или ранени. Армията за освобождение на Балхустан, един от многото пакистански гласове, критикуващи китайските проекти в страната, твърди, че е зад насилието.
“Китай използва нашите ресурси”, заяви говорител на БЛС, смятан за терористична организация от Исламабад и Вашингтон, за Ройтерс.
Икономическият коридор Китай-Пакистан от 60 милиарда долара – мрежа от транспортни, енергийни, индустриални и селскостопански проекти, която се движи от пакистанския град Гуадар до китайския регион Синдзян – е чувствителен въпрос в ислямската република. КЗК е ключов елемент от по-широката инициатива на китайския президент “Ши Джинпинг” “Бел и Път”, която обхваща континентална система от търговски и инфраструктурни връзки.

Be the first to comment on "Китай защитава своя съюз с Пакистан след консулски атаки"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*