Китай е “озадачен и раздразнен” от думите на администрацията на Тръмп за търговско примирие

Китай е смутен от версията на администрацията на Тръмп за случилото се в Буенос Айрес.

След ключовата среща между президента Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин официалните представители на Пекин са “озадачени и раздразнени” от поведението на администрацията на Тръмп, съобщава “Вашингтон пост”, цитирайки бивш американски държавен служител, който е бил в контакт с китайските служители.

Двамата световни лидери се срещнаха по време на вечерята по време на срещата на върха на Г-20 в Аржентина миналата седмица. Белият дом каза, че двете страни са се съгласили с 90-дневно примирие за търговията. След срещата Тръмп каза пред репортери, че това е “невероятна сделка” и че “ако се случи, тя ще бъде една от най-големите сделки, правени някога”.

Но китайците не са заявили този 90-дневен срок на срещата и не са казали, че “незабавно” ще увеличат покупките на американски селскостопански стоки.

Съществуват и “значителни различия” между версиите на двете правителства за това, което беше договорено по време на вечерята.
В серия от туийтове във вторник президентът заяви, че иска да направи “справедлива сделка”, но подчерта, че той е “тарифен човек”, ако разговорите не свършат добре.

Белият дом настоява Пекин да направи промени, за да намали търговския дефицит на САЩ с Китай и да се справи с “търговията със злоупотреби” като предполагаемата китайска кражба на американска интелектуална собственост. Вашингтон вече плати задължения за китайски стоки на стойност 250 млрд. долара и обеща да обложи допълнително с 267 млрд. долара внос от Китай, ако някои практики не се променят. Междувременно Китай е наложила задължения върху около 110 милиарда щатски долара от американски продукти.
Уолстрийт похвали решението за спиране на търговската война между САЩ и Китай в понеделник, но икономистите не са убедени, че всяко забавяне в крайна сметка ще доведе до конкретно решение.

Be the first to comment on "Китай е “озадачен и раздразнен” от думите на администрацията на Тръмп за търговско примирие"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*