Катар планира да напусне ОПЕК

Катар обяви плановете си да излезе от ОПЕК в понеделник, само дни преди решаваща среща между влиятелния петролен картел и неговите съюзници.

Говорейки по време на пресконференция, министърът на енергетиката на Катар Саад ал-Кааби заяви, че страната ще се оттегли от ОПЕК на 1 януари 2019 г., като прекрати членството, което заема повече от половин век.

Решението идва след като Катар преразгледа начините, по които би могъл да подобри глобалното си положение и да планира своята дългосрочна стратегия.

Макар че Катар е един от най-малките производители на петрол в ОПЕК, особено в сравнение с лидера Саудитска Арабия, той е един от най-големите производители на втечнен природен газ (LNG) в света.

Министърът на енергетиката на страната заяви в понеделник, че движението представлява “техническа и стратегическа” промяна и не е политически мотивирана.

Катарският Ал Кааби заяви също, че решението не е свързано с 18-месечния политически и икономически бойкот на Доха.

От юни 2017 г. ОПЕК в Саудитска Арабия – заедно с още три арабски държави – е съкратила търговските и транспортни връзки с Катар, обвинявайки страната, че подкрепя тероризма, и техния регионален съперник – Иран. Катар отрича твърденията, че бойкотът възпрепятства националния му суверенитет.

Окончателното заседание на групата в края на календарната година, доминирано от Близкия изток, се очаква да бъде последно в Катар. От 1961 г. е член на ОПЕК.

Срещата през декември
ОПЕК и членовете, които не членуват в ОПЕК, трябва да се срещнат в четвъртък във Виена, Австрия, с цел да постигнат съгласие по възможните съкращения на продукцията.

Цените на петрола спаднаха с повече от 25%, откакто достигнаха четиригодишен връх в началото на октомври, след засилването на загрижеността за свръхпредлагане и тревогите за забавянето на икономическия растеж.

Обаче нарастващите очаквания за нов кръг от производството се съкращават по-късно тази седмица и временното търговско примирие между САЩ и Китай помогна за суровите фючърси да се окажат някои от последните им загуби в понеделник.

Международен бенчмарк Брент се търгуваше на цена от 62,25 долара за барел около 6:40 часа в Лондон, което е около 4,7%, а за West Texas Intermediate (WTI) – 53,53 долара, което е с повече от 5% по-високо.

Be the first to comment on "Катар планира да напусне ОПЕК"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*