Ирак може да бъде следващият, който ще излезе от ОПЕК, казва анализатор

Спазването на изискванията на ОПЕК е предмет на противоречиви интереси по отношение на съкращенията на производството на петрол и на рязкото оттегляне на Катар от картела.

Макар че оттеглянето от малкото царство в Персийския залив е до голяма степен символично и едва ли ще доведе до по-нататъшни излизания, енергиен анализатор смята, че ако някоя страна започне да се разпада, ще бъде Ирак.

“Мисля, че от гледна точка на всички страни от ОПЕК ми се струва, че през последните шест до осем месеца това ще бъде Ирак”, каза Майкъл Коен, ръководител на изследването на енергийните пазари в банката Barclays, за “Squawk Box Europe”.

“Ирак често не е бил в съответствие с целта си … така че ако ограниченията за съкращаване бяха твърде строги, Ирак можеше да почувства в най-добрия си интерес да не бъде вече член на организацията”, добави Коен.
Като вторият най-голям производител на петрол на ОПЕК, който все още страда от смущения на изтощена инфраструктура и бедност след години на война и санкции, Ирак има стимул да запази козовете си. Според Международната агенция по енергетика повече от 90% от иракските държавни приходи идват от петрол.
Като посочи Ирак, Коен цитира посещенията на саудитския министър на петрола Халид ал-Фалих през последните два месеца в Багдад, въпреки че призна, че не знае съдържанието на разговорите на длъжностните лица, които не бяха оповестени изцяло.
Според съобщения в медиите Ал-Фалих се срещна с иракските си колеги и с премиера на страната Адел Абдул-Махди, за да обсъди засилването на сътрудничеството в областта на енергетиката и електроенергията. САЩ поощряват саудитските инвестиции в иракската реконструкция като мярка за отблъскване на съседния ирански натиск в страната.

Иракският петролен сектор претърпя един от най-успешните обрати на всеки сектор след нахлуването на САЩ през 2003 г., което изгони Саддам Хюсеин. През октомври страната е изпомпвала рекордните 4,76 млн. барела на ден (bpd), според бившия министър на петрола. Неговата по-голяма продукция, както и многогодишните производствени лимити от Либия, допринесоха за 2018 върхове в световното производство тази есен.
Лидерите на двамата най-големи износители на петрол в света, Саудитска Арабия и Русия, миналата седмица “се съгласиха да удължат” сделката за ограничаване на производството и подкрепа за цените на петрола, каза руският президент Владимир Путин. И очакванията са високи, че членовете на ОПЕК и не-ОПЕК ще координират намаляването на предлагането, когато се срещнаха във Виена, Австрия, по-късно тази седмица.
На фона на тези очаквания и колебливи надежди за размразяване на търговските отношения между САЩ и Китай, цените на петрола се понижиха с някои от последните им загуби.

Be the first to comment on "Ирак може да бъде следващият, който ще излезе от ОПЕК, казва анализатор"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*