Защо цените на петрола паднаха в петък?

The flag of OPEC stands on a desk ahead of the 174th Organization Of Petroleum Exporting Countries (OPEC) meeting in Vienna, Austria, on Friday, June 22, 2018. OPEC and its allies reached a preliminary agreement in the face of strong opposition from Iran to boost production by a theoretical 1 million barrels a day - the actual increase will be smaller as several countries are unable to raise output. Photographer: Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images

Цените на петрола паднаха в петък, заради решението на ОПЕК да забави окончателното решение за съкращения на продукцията, очаквайки подкрепата на Русия.

Международните фючърси на суров петрол тип Brent паднаха под $ 60 за барел в началото на сесията, като се търгуваха на $ 59.50 за барел на 0144 GMT, което е спад от 56 цента, или 0.9% от последното им затваряне.

Щатските фючърси на WTI в Западна Тексас (WTI) са били 51,24 долара за барел, с 25 цента по-малко или 0,5%.

Понижението е с около 3% в сравнение с предходния ден, като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) приключи среща в централата си във Виена, Австрия, без да обяви решение за намаляване на доставките на суров нефт.

“ОПЕК реши да се срещне отново в петък … (като) Русия остава ключов играч”, каза Стивън Иннес, шеф на търговията за Азия / Тихия океан.

Анализаторите все още очакват да се реши някаква форма на намаляване на предлагането.

“Започваме да сме свидетели на очертанията на следващото повторение на намаляването на производството, като ОПЕК се съгласява да намали собственото си производство с около 1 милион барела на ден”, каза японската банка MUFG бележка.

Скорост на доставките, спад на цените

Производителите на петрол бяха засегнати от 30-процентно понижение на цените на петрола от октомври насам, тъй като предлагането се повиши точно както перспективите за търсенето отслабват в условията на забавяне на световната икономика.

Производството на петрол от най-големите световни производители – ОПЕК, Русия и Съединените щати – се е увеличило с 3,3 млн. барела от края на 2017 г. до 56,38 млн. Барела, което отговаря на почти 60% от световното потребление.

Самото увеличение е еквивалентно на продукцията на основния производител на ОПЕК в Обединените арабски емирства.

Увеличението до голяма степен се дължи на нарастващото производство на суров петрол в САЩ, което от началото на 2016 г. е скочило с 2,5 милиона барела на базата на рекордните 11,7 милиона барела, което прави САЩ най-големият производител на петрол в света.

В резултат на това Съединените щати миналата седмица са изнасяли повече суров петрол и гориво, отколкото са внасяли за първи път на записи от 1973 г., според данни, публикувани в четвъртък.

Be the first to comment on "Защо цените на петрола паднаха в петък?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*